kieron gait architects bardon undercroft house 6

When architect Kieron Gait was asked to include a bathroom, space for entertaining, and two more bedrooms to a couple’s modest Queenslander (a standard Australian home which is elevated on stilts) in Brisbane, he arrived up with a two-aspect alternative: elevate the home to generate additional dwelling place in its “undercroft” (generally made use of for storage), and shift the complete construction additional back on the residence, up a gentle slope, for improved light-weight.

“The ‘build under’ is a usual answer to creating far more room in Queensland—lifting a timber residence and making under—but [usually] they establish walls straight underneath the present, and the resultant areas are badly planned and often dim and uncomfortable,” states Gait. With this “build less than,” even though, designed for a faculty trainer and a health practitioner and their four children, Gait and his team manufactured confident that the recently purposeful area under the initial making would be airy, inviting—and open to the outdoor.

Soon after all, in a aspect of Australia where the coolest month of the year (July) even now sees an ordinary higher temperature of 69 degrees farenheit, it helps make feeling to style and design a household that makes it possible for for seamless indoor/out of doors living. “We appeared to create a shelter underneath the present household that felt like it was section of the backyard somewhat than the residence,” states Gait. “In the summertime it can get hot and humid. In these warm months [the undercroft] is generally the most snug section of the house—celebrating it is a considerably nostalgic way of redefining the character of this place.”

Beneath, a tour of this interesting, breezy property. And be sure to scroll down to the base for a peek at the dwelling pre-renovation.

Photography by Christopher Frederick Jones, courtesy of Kieron Gait Architects.

the couple
Above: The couple’s initial Queenslander dwelling was lifted an more 1.5 meters (almost 5 toes) to make room for the airy new residing place underneath.
the entire home was also moved to the rear of the property, where it now sits h 10
Previously mentioned: The entire home was also moved to the rear of the property, where by it now sits larger on the slope to just take gain of superior light-weight. A front garden has now replaced the yard. This is the check out from the open-principle kitchen area and dining area to the front of the dwelling.
a wrap around bench features prominently in the home
Higher than: A wrap-around bench features prominently in the home’s roomy porch.
the open concept kitchen and dining area. all the built ins were made from loca 12
Over: The open-idea kitchen area and dining space. All the crafted-ins have been built from regionally sourced noticed gum wooden.
gait chose a sheet of brass for the backsplash in the kitchen.
Above: Gait chose a sheet of brass for the backsplash in the kitchen area. “It has a heat and reflectiveness to it, pairing nicely with the timber and concrete. It will also patina with age,” he claims.
concrete floors made a lot of sense for the space.
Above: Concrete flooring made a lot of feeling for the area. “Concrete can be applied inside of and out. It is resilient and not treasured. And it would have been a material normally discovered beneath the dwelling,” states Gait. In addition, it has a superior thermal mass, which assists preserve the place interesting.
there are now plenty of nooks for the family of six to be both together and sep 15
Over: There are now a good deal of nooks for the spouse and children of 6 to be equally collectively and different.
the passively cooled home (no air conditioning) has plentiful and large windows. 16
Over: The passively cooled home (no air conditioning) has abundant and huge home windows.
concrete and spotted gum wood are the same materials used outside the home, ano 17
Previously mentioned: Concrete and spotted gum wooden are the same elements utilised outdoors the residence, a further way to link the exterior with the interior.
kieron gait architects bardon undercroft house 12
Over: The spotted gum stairwell juts into the older aspect of the home upstairs. This component of the home continues to be mostly untouched.
a pleasing blue tiled bathroom. 19
Previously mentioned: A satisfying blue-tiled toilet.

Prior to

the house, center, prior to the remodel. 20
Earlier mentioned: The dwelling, centre, prior to the transform.

For a lot more encouraged design and style in Australia, see:

Leave a Reply